Rhododendron

De blomstrer lige nu, lilla, røde, lyserøde, gule og hvide blomster. Der findes rigtig mange forskellige: Bittesmå og kæmpestore, nogle med duft, nogle løvfældende. Til samlere og samlinger.

Men lad os lige holde fast i de klassiske: Den lilla: `Grandiflorum´ og den hvide: `Cunningham´s White´. Disse to sorter kender vi alle, men måske ikke af navn. Den lilla og den hvide rhododendron står i vores forældres haver og de er plantet længe før det var blevet moderne at anlægge surbundsbede. Hov?jamen hvad så?

Ikke nødvendigvis i surbundsbed

Det behøver ikke være nogen stor kunst at plante Rhododendron, så længe du holder dig til de klassiske robuste sorter. Grav et stort fornuftigt hul og fyld det op med sphagnum. Grav lidt ind i hullets sider hvorved jord og sphagnum bliver blandet lidt. Vand grundigt og plant heri. Det er sagtens nok til at planterne kan komme i gang.

Jorden under dine Rhododendron vedligeholdes herefter hvert år ved at lægge afklip fra bøgehæk og blade du river sammen i haven ind under buskene, så bliver jorden i de fleste tilfælde sur, helt af sig selv.

Fylde og tyngde

Selvom blomstringen er fantastisk, så er Rhododendrons største kvalitet at de er smukke, stedsegrønne planter med en god fylde og tyngde. Det gælder især de store klassikere, hvis mørkegrønne løv giver en god dybde bagerst i haven.

Vi har fundet de sikre Rhododendron frem i butikkerne. Den slags der kan tåle boldspil og huler og som er nemme at etablere. Kom ind i butikken og få en snak om hvordan du skal gribe det an. Eller kom og se udvalget, for der er selvfølgelig også noget at komme efter hvis du er noget lidt videre end til klassikern.

 
Holbæk Plantecenter | Roskildevej 244, 4300 Holbæk  | Tlf.: 59434357 | hnplant@gmail.com