Skal dine frugter komme fra syden, og skal oksekødet sendes op gennem Europa, før det havner på vores spisebord? Bestemt ikke! Tværtimod. Vi lever i en verden, hvor miljø og klima i den grad, og med god grund, er på dagsordenen. Vi spiser mere grønt, og vi går mere op i, hvordan vores mad bliver produceret – og så er der generelt et øget politisk fokus på den grønne omstilling. Men selvom klimasnakken er på fremmarch, kan det være svært at forholde sig til, hvordan man som almindelig borger, skal gøre en forskel. En af de ting man kan gøre er, at man kan handle lokalt, så de råvarer vi putter i munden, ikke skal eksporteres gennem en masse lande. Her kommer et par tips til, hvordan du fremstiller en lækker middag ud af råvarer fra dit lokalsamfund – du kan nemlig handle utrolig lokalt stort set over alt i Danmark.
Økologisk landbrug i baghaven
Gå i gang med at dyrke dine egne grøntsager! Og hvis du ikke har plads til det, så har din lokal købmand med stor sandsynlighed indgået en aftale med en af de nærmeste gårde om, at de kan sælge de lokaler grøntsager fra markerne omkring. Gå efter netop disse grøntsager. Og hvis du ikke kan finde dem i supermarkederne, kan du formentlig finde en gårdbutik, der sælger ud af årstidens grøntsager. De smager himmelsk, og så kan du spise dem med god samvittighed. Udover lokale grøntsager kan du også købe frugt fra de plantager i nærheden, der dyrker dem, og mange danske gårde sælger kødet fra deres dyr til lokale butikker. Det er altså ikke længere en videnskab at spise og købe lokalt, da det virkelig er nogle tiltag mange supermarkeder og mange gårdejere, går op i støtte op om.
Mikrobryggere der arbejder i døgndrift
Udover de sædvanlige råvarer som frugt, grønt og kød, er mange også begyndt at dyrke mere nicheprægede interesser, hvilket betyder, at man også kan købe mange specialvarer lokalt. Det gælder blandt andet chokolade, øl og juice. Der er ikke det, man ikke kan få, og kvaliteten er i top! Især de danske mikrobryggerier er i vild vækst, og man kan efterhånden købe danskproducerede øl fra stort set hele Danmark. De er nærmest blevet så populære, at man skal være opmærksom på deciderede alkoholproblemer blandt danskerne – og i den forbindelse kan det nævnes, at der findes ambulant behandling, hvis man føler, man er ude på et lille skråplan i forhold til alkohol, og man gerne vil tage det i opløbet.